čtvrtek 7. ledna 2016

Lze pevný sedák židlí změnit na vyplétaný sedák?

U vyplétaných sedáků židlí rozlišujeme ručně tkané a zachycené do drážky.

Ručně tkané židle mají v rámu sedací části dírky, do kterých je tkaná třtina na pletení židlí.  Na horní straně sedáku nejsou dírky/drážky, ale na spodní straně tyto dírky mohou být, aby se vlákna mohli svázat.

Takové vyplétané židle thonet lze předělat na drážkové, jestli to sedák staticky udrží. K tomu je potřebné do rámu vyfrézovat drážku, tedy prohloubit spáru pro klínový pedig, pomoci kterého se přilepí a připevní materiál thonet.

Otázkou je, jestli lze pevný sedák vyměnit stejnou technologií na vyplétaný sedák.

Rám pevného sedáku je vytvořen jinak, protože nedrží výplet, ale pevnou překližku. Jak je vidět i na obrázku (obrázek průřezu). Když odstraníme tuto překližku, tak do rámu lze vyfrézovat drážku na dvě místa.


Jednou z možností je, že se do okraje rámu vyfrézuje drážka, do které se pomocí klínového pedigu připevní materiál thonet. Když se materiál připevní tímto způsobem, s velkou pravděpodobností se materiál roztrhne, protože se vlivem tlaku napne
materiál právě nad již existujícím vyhloubením.



Další možností je, že se materiál thonet zachytí do již existujícího vyhloubení. Lze to provést, ale sedák bude nepohodlný, protože rám kolem sedáku bude výše, než samotný sedák.

Ani jedno z možností nenabízí vhodné řešení, nelze tedy pevný sedák vyměnit za vyplétaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat